tisdag 27 augusti 2013

BARA ÄPPELPAJSBAK
I lördags hade jag premiär vad gäller äppelpajsbak här hemma. Så mumsigt och helst skulle jag vilja ett par äppelträd i trädgården så det bara var att gå ut och plocka några. Så är det inte så jag fick gå till lekparken istället som ligger precis bredvid vårt hus och norpade till mig några där. Det funkar det med:)Fyllning

1kg äpplen, ca 6 stycken
0,5 citron, saften
0,75 dl socker
1 tsk kanel

Smuldeg

3dl vetemjöl
1,5 dl socker
125g mat- och bakmargarin

(Jag la även till 1 tsk kardemumma och bytte ut 1 dl vetemjöl till 1dl havregryn istället)

Sätt ugnen på 200 grader och smörj pajformen. Skala och ta bort kärnhusen på äpplena. Skär i små bitar och lägg i formen. Pressa saften från den halva citronen över äpplena och strö på socker och kanel (och ev kardemumma om man vill). 

Lägg ner mjöl, socker och margarin i en bunke och blanda ihop till en smuldeg. Strö över smuldegen ovanpå äpplena. Grädda näst längst ner i ugnen ca 25-30 minuter tills pajen har en fin gyllene färg.

Recept från Mildas receptsamling "säsongens bästa bakning".


Servera med vaniljvisp.

Och gott blev det. Det är det ju alltid med äppejpaj:)
Vi har haft ännu en helt fantastiskt fin dag ute. Luften är frisk och skön på morgonen för att sedan övergå till riktig sommarvärme på dagen. Så jag får hem en Trollunge med en bonnbränna som fortsätter blir tydligare och tydligare av all lek ute på förskolan:) Och vi fortsätter att leka i sandlådan när vi kommer hem och går till lekparken och gungar medan luften blir lättare men ändå så värmande. 
Augusti när den är som finast och det är bara att njuta!

Sen vi kom in och nattat Trollungen så har jag betat av ytterligare lite husfix. För i slutet av veckan kommer en fotograf för att göra ett litet reportage om vårt hem, som jag nämnde igår (därav allt tok-fixar-i-huset-just-nu). Hur tokigt och roligt känns inte det?!:) Så jag ska stressa och dona här ett par kvällar till och sen när de varit här ska jag ligga raklång i soffan och inte bry mig om huset på ett tag. Eller i alla fall på någon dag;)


Hoppas ni haft en bra dag!
Stor kram


10 kommentarer:

 1. Mmm äpplepaj är ju bara såå gott! Vilka härliga bilder du har tagit me.
  Men du så spännande med reportage, kommer ju bli så bra för ni har de så fint o inspirerande! Har varit med om de själv och de ska komma i tryck i dagarna, kommer nog bli lite overklig känsla att se sig själv o sitt hem i en tidning.
  Ha de så gott nu o tusen tack för din fina kommentar!
  Stor kram på dig

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Ja vilken underbar sensommar det har blivit, såå härligt!
  FÅr nog bli en äppelpaj här i helgen tror jag :) så gott ju!
  Kramkram fina du

  SvaraRadera
 3. Smulpaj är ju bara så gott! Och vilka fina bilder du tagit.

  Alltså den här sommaren har ju bara varit fantastisk. Det är så soligt och varmt att jag faktiskt börjar längta efter lite kyla, jag är väl lite knäpp men jag gör faktiskt det :-).

  Oj vad skoj med reportage från erat hem, då förstår jag att du fixar och donar. Ni verkar ha det så fint hos er så det kommer att bli superbra!
  Kram Jennifer

  SvaraRadera
 4. Hejhej.
  En av mina svagheter är fika, och äppelpaj är en av favoriterna, och just smul faktiskt :)
  Vilken snygg-häftig tavla du har lutandes mot väggen, en blond tjej i typ ett linne.... vad ska den symbolisera ....? Jättesnygg!!!
  Ha det bra.
  mia

  SvaraRadera
 5. Vad gott med äppelpaj!
  Vi har två äppelträd i trädgården o de är fulla med äpplen i år!
  Det blir nog några pajer hoppas jag..
  Men vad kul att en fotograf kommer o gör reportage hos er!
  Vi hade det i början av augusti o jag förstår dig precis med allt fix innan!! ;)

  Ha det fint!

  Kram
  Lotta

  SvaraRadera
 6. Åh vad gott med äppelpaj, det ska jag göra nån dag! Måste nog gå dit jag bodde förut för där fanns det så goda äpplen!
  Vad kul att få hem en fotograf, ja då vill man ha det fint så bilderna blir bra!
  Kram viktoria

  SvaraRadera
 7. Mums va gott!
  Nu blev jag verkligen sugen på äppelpaj..:-)

  Må så gott
  Kram Susanne

  SvaraRadera
 8. Tummen upp för äppelpaj!

  Vad kul med reportaget. Vet du om det redan är någon tidning som har köpt det?

  Kram Linda

  SvaraRadera
 9. Mums för äppelpaj! Och vilka fina bilder du bjuder på här nedan.

  Kram Malin

  SvaraRadera
 10. Äppelpaj det är mums det :) kram Diana

  SvaraRadera