onsdag 13 augusti 2014

Bara röda vinbärskaka


Igår tog jag med mig tjejerna och åkte och hälsade på min mormor och morfar. "Lisa och Olle" som de heter i barnbarnbarnens öron. (Och i verkligheten också såklart:)) Tycker gammelmormor och gammelmorfar är lite väl trötta uttryck så de skippar vi.


Iaf så hade vi en jättemysig eftermiddag. Wilma fick läsa böcker som min mamma fått när hon var liten. Och visst är det mysigt när de sparas men det har ju hänt lite sen dess i bokväg. I den boken läste jag om flickan och Nallen som vinkade av pappan som skulle iväg och tjäna in pengar till flickan och hennes mamma. Som säkert var det vanligaste då men det är ju tur det hänt lite de femtio år som gått sedan min mamma fick den. Både i barnböckerna och verkligheten. 

Till fikat fick vi röda vinbärskaka som var så god! Serverat på finste mormorsvis med fint porslin som gör att både kaffet och kakan smakar lite bättre. Skulle vilja ha en riktig finservis hemma hos mig och den här står högt på önskelistan.


Recept röda vinbärskaka

150g  florsocker
5tsk vaniljsocker
3st äggulor
3msk vatten 

Vispa detta skummigt


50g smält smör
250g vetemjöl
2 1/2tsk bakpulver
1,8dl mjölk

Tillsätt detta och grädda i 175 grader i ca 20 min


3st äggvitor - vispas hårt

200g socker 
5tsk vaniljsocker
300g röda vinbär

Blandas försiktigt ned i äggvitorna 


Häll smeten över kakan och grädda 10 min i 165 grader.

Hemma hos mig har jag inga vinbär kvar. Varken röda eller svarta och jag som denna sommar skulle ta vara på det och baka och göra saft. Vet inte om det var torkan, djuren eller tiden som åt upp dem. Inga blev plockade iaf men fick ta del av mormors igår:)Nu ska vi äta frukost här och sedan ta tag i denna lill-lördag!

Ha en fin dag så ses vi snart igen!
Kram

8 kommentarer:

 1. Det där såg ju gott ut! Jag gillar röda vinbär i kaka, den blir lite surt & sött i en god kombo. Vi brukar få jättemycket röda vinbär på vår buske, men i år kom inga alls... Tråkigt! Ska klippa busken och hoppas på bättre skörd nästa år!
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, lite surt är gott till det söta:)
   Men det ska jag också göra! Klippa ned busken för den kom inte så många bär i år. Tack för tipset:))
   Ha en fin dag, kramar!

   Radera
 2. Åhh den ser gudomligt god ut:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och den är jättegod!!:)

   Radera
 3. Jag ÄLSKAR din blogg. Varför? Du skriver om allt jag klurar på. Några exempel: vi har miljarder rabarber som jag inte hade en aning om vad jag skulle göra med - 2 dagar efter jag funderat lägger du ut ett recept på en supergod rabarberkaka! Jag klurar på hur jag ska möblera om med våra två tv-möbler (varav en är Ikeas Bestå) - vad händer? Du lägger ut den mest fantastiska kombinationen på hur du gjort på din Bestå-möbel så inspirationen flödar. Och nu - alla våra röda vinbär som ska gå till spillo för att jag har noll idéer - spiken i kistan med ett nytt recept! Väldigt glad över att du bloggar! Kramar till dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, tack Jossan!! Så glad jag blir:)) Så kul när jag inspirerar och kan tipsa er om olika saker! Vinbärskakan är så god och jag önskar jag hunnit med mina röda vinbär (istället njöt jag nog av solen och värmen då;)). Men baka den, supergod!!
   Kram fina du och ha en bra dag!
   Fredrika

   Radera
 4. Åh sicken god kaka det ser ut som! Mums:)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den ÄR jättemumsig!!:)
   Kramar

   Radera