tisdag 2 juni 2015

Bara foccacia med rosmarin





I lördags bakade jag foccacia till festligheterna som väntade på kvällen. Med rosmarin i och mycket flingsalt. Såååå gott! Så har ni inte testat det förut så tycker jag ni ska göra det, receptet kommer här:)
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
0,5 dl god olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt  
7 dl vetemjöl
4 kvistar färsk rosmarin

Flingsalt och olivolja till plåten och utbakning.
Vispa jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i ca 5 minuter. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk i ca 35 minuter. Sätt ugnen på 220 grader. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten. Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Krossa hela kvistar med rosmarin i mortel. Tillsätt lite olivolja och gnugga runt rosmarin och olja i morteln. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa småhål, strö över rosmarinoljan och strö över flingsalt. Baka brödet i mitten av ugnen  till det är gyllene, cirka 10 minuter.
Mmm, som godast när de fortfarande är ljummet :)

Receptet är från Leila :)


Hoppas ni har en bra kväll! Jag slappar i soffan och fastnade framför en film som började kl nio på tv så ska fortsätta titta på den :)

Hoppas ni mår bra och har en mysig kväll!

KRAM

3 kommentarer:

  1. Foccacia är ju så gott å så lätt...har gjort det många gånger när vi haft gäster men nu var det ett tag sen! Har haft tomat, olja och feta ost på mina...ja å ibland lite lök -MUMS!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, förr gjorde jag det också mycket oftare och kunde med ha i oliver och soltorkade tomater. Får det nog bli nästa gång:) Hoppas du har haft en bra kväll! KRAM

      Radera
  2. Åååh, det var länge sedan, älskar det... : )

    SvaraRadera