Investeringstips

Indexfonder är smart och enkelt för nybörjare

Indexfonder

Den finansiella världen är full av koncept och begrepp som låter oerhört komplicerade men i själva verket är väldigt grundläggande och självklara koncept som nästan alla egentligen känner till—det är benämningen som får saker och till att låta svårare än vad de är.

Detta är fallet för indexfonder.

Indexfonder är inte bara smarta och enkla att bemästra som nybörjare, men de är även oerhört effektiva för den som önskar investera långsiktigt. Att förklara en indexfond är oerhört enkelt och de flesta har hört talas om dessa någon gång i livet.

Vad är indexfonder

Indexfonder är fonder som följer ett index. Det är allt.

Det finns fonder som följer marknadsindex och det finns fonder som följer andra olika index.

En index är ett snitt som följer olika trender och marknadseffekter. Ett exempel är Stockholmsbörsens index. Detta är en index som följer värdet på alla företag som finns på Stockholmsbörsen. När börsen går upp, så följer indexet med och det går upp i värde. När börsen går ner så går även indexet ned.

En indexfond är alltså en fond som följer detta index.

Majoriteten av folk som investerar i fonder gör så i indexfonder idag då de är så enkla att förstå, följa och investera i. Man placerar helt enkelt pengarna i en indexfond och följer därefter olika marknadseffekter för att veta hur det går för fonden. I USA brukar folk investera i Dow Jones indexen, till exempel, eller S&P500, medan i Sverige råder andra indexer och fonder, dock minst lika populära bland investerare som de är i USA.

För mer information om fonder och indexfonder, besök Indexfonder.info: http://indexfonder.info

Alternativ till indexfonderna

Att indexfonder är en smart och effektiv investering är ingen hemlighet—men alternativ finns också. Indexfonder är inte regerande mästare när det kommer till investering utan det finns en massa olika alternativ och möjligheter att upptäcka när det kommer till investeringar.

Ett alternativ till indexfonderna är preferensaktier.

För den som önskar investera smart och effektivt är det oftast bäst att investera i indexfonder eller investera i preferensaktier. Dessa är två relativt säkra investeringar och brukar ge utdelningar och avkastningar i det långa loppet.

Båda investeringarna är populära och många svenskar investerar i dessa alternativ idag.

Investera klokt, inte mycket

En investering behöver inte vara en stor summa pengar som man placerar någonstans på börsen eller i en bank, utan man kan även investera smart. Många väljer idag att investera avkastningen de får utav olika aktier och innehav vidare i den investering de ursprungligen höll. Denna effekt kallas för en sammansatt avkastning och är en avkastning som sakta men säkert bara blir större och större.

Investerar man exempelvis ett belopp, så får man avkastning på detta belopp. Investerar man också avkastningen så får man därefter avkastning på avkastningen. Investerar man därefter den avkastning så bygger man sakta men säkert ett större och större innehav.

Även detta sätt att investera är populärt idag och många väljer att göra så med indexfonder.

Oavsett hur du väljer att investera så är indexfonder och preferensaktier två alternativ att definitivt överväga.