Spartips

Hur du enklast sparar pengar vid köp av ett webbhotell

Spara pengar på ett webbhotell

Webbhotell är ett ”hotell” som husar hemsidor åt många olika kunder på en och samma server. Servern fungerar på så sätt som ett ”hotell” och varje individ som önskar hyra utrymme på webbhotellet kan betala en månadskostnad och så får de samtliga tjänster som behövs för att hosta en hemsida. Webbhotell inkluderar allt ifrån självaste server hostingen och SSL certifikaten till domän hanteringen och webbplattformen. För att en hemsida ska fungera så behöver många pusselbitar falla på rätt plats. Ett sätt för att lösa allt detta är att helt enkelt köpa ett webbhotell. På så sätt slipper man sätta upp allting själv, behöva jämföra priserna för allting själv och i slutändan så sparar man mycket tid, speciellt om man inte är tekniskt utbildad sen tidigare.

Webbhotell kan dock snabbt bli dyra. Många faktorer bestämmer priset på ett webbhotell. Nedan kommer bara ett par saker som kan sätta priset för ett webbhotell du önskar köpa:

  • Utrymme – Hur stort är utrymmet för det hotell du köper? Hur mycket utrymme får du använda hos ditt webbhotell? Är det tillräckligt för din hemsida eller kan det vara så att du behöver mer? De flesta webbhotell erbjuder olika paket som du kan välja mellan. Välj det paket som passar din situation bäst.
  • SSL certifikat – SSL certifikat är idag ett måste. Många webbhotell, som Namecheap och Loopia erbjuder gratis SSL certifikat via Lets Encrypt. Dessa är då kostnadsfria och du slipper betala en ytterligare kostnad om allt mellan 500 till 1000kr per år. Denna kostnad må låta liten när man tänker årsmässigt, men månadsvis innebär det ytterligare 80-90kr, per hemsida, för bara ett SSL certifikat som du annars kan få kostnadsfritt hos några andra webbhotell. Hade du t ex startat 4-5 sidor hos ett webbhotell som inte erbjuder gratis SSL certifikat så hade kostnaden kunnat uppgå 400-500 kr, per månad, enbart för SSL certifikaten. Det är viktigt att kolla detta om du önskar använda ditt webbhotell för att hosta hemsidor. Det kan innebära mycket sparade pengar i slutändan
  • Domäner – Domäner brukar kosta desamma oavsett vilket webbhotell du använder då domäner hanteras av den internationella institutionen IANA, och de är inte flexibla när det kommer till priser. Alla webbhotell får samma priser att jobba med vilket medför nästan exakta domänkostnader oavsett webbhotell. Den ända gången kostnaden för en domän kan komma att variera är oftast registreringskostnaden för en domän. Detta kan man kolla upp innan man registrerar sig hos ett webbhotell. Hur mycket kostar det att registrera nya domäner hos webbhotellet? EgenSajt erbjuder t ex domänregistrering för 55kr, trots att normalpriserna oftast brukar ligga på runt 119kr. Förnyelsekostnaderna, som tillkommer årligen, brukar dock vara desamma. Men att ta hänsyn till registreringskostnaderna kan vara ett sätt att spara pengar vid köp av ett webbhotell.
  • Servertjänster – E-post konton, databaser och sådana saker är bra att dubbelkolla innan man köper ett webbhotell. Hur många e-post konton låter webbhotellet dig att registrera? Är det oändligt med konton eller ett specifikt antal? Detta kan spela roll om man önskar starta flera hemsidor åt olika kunder. Man kan då komma att behöva ha flera e-post konton åt varje kund, flera hemsidor åt varje kund, flera databaser åt varje hemsida, osv. Viktigt är det då att dubbelkolla detta innan man betalar för ett webbhotell.

Det finns många sätt att spara pengar. Ovanstående är det vanligaste man brukar titta på innan man köper ett webbhotell. Innan ni köper ett webbhotell, ta hänsyn till samtliga punkter och utbilda er lite mer på ytterligare punkter så kommer ni att märka att ni snabbt inte bara kommer betala mindre för ett webbhotell, och på så sätt spara pengar, utan även slippa massa extratjänster och andra extra kostnader webbhotellet kan komma att försöka sälja er in på. Om man vet vad man köper så är chansen liten att man betalar mer än vad man behöver, så ta en stund och läs igenom lite vad ett webbhotell verkligen kräver. Gå sedan ut och köp ert nästa webbhotell!