Spartips

Spara pengar genom att se över dina pendlingskostnader

Spara pengar genom att se över dina pendlingskostnader

Nu till hösten när arbetet har kommit igång efter semestern är det ett perfekt tillfälle att se över sina pendlingskostnader. Kostnaden för att ta sig till och från jobbet är lätt att glömma bort, men det finns ofta mycket pengar att spara genom att beräkna och analysera dessa utgifter.

Framför allt finns det mycket pengar att spara för dig som åker bil eller något annat fordon som drivs av bensin eller diesel. Förutom bränslekostnaderna är det lätt att glömma bort andra kostnader som exempelvis service, försäkring och värdeminskning. För dig som pendlar med bil har jag därför sammanställt några ekonomiska alternativ nedan.

Åk kollektivt

Generellt sätt kan man spara mycket pengar genom att byta ut bilen mot ett månadskort i kollektivtrafiken. Om du exempelvis bor i Stockholm eller dess närförorter betalar du endast 870 kr per månad för att åka obegränsat med bland annat buss, tunnelbana, båt och pendeltåg på sträckor som trafikeras av Storstockholms Lokaltrafik (SL).

Ta cykeln

Ett alternativ till kollektivtrafiken är att pendla med cykel. Allt fler personer börjar inse hur ekonomiskt det är att pendla med cykel och hur snabbt man tar sig fram i rusningstrafik. Genom att ta cykeln till jobbet slipper du köer och stress samtidigt som du får motion på köpet. Värdeminskningen är låg samtidigt som servicekostnaderna är minimala.

Pendla med elmoped eller något annat elfordon

Många personer är dock inte intresserade av att ta cykeln till jobbet, där en vanlig anledning är att man vill komma fräsch till jobbet. Under de senaste åren har det dock kommit ett flertal elfordon på den svenska marknaden som är ett perfekt alternativ till cykeln, exempelvis elmoped, elcykel, el-scooter och eldriven longboard. Med en elmoped eller något annat elfordon är den enda kostnaden el för att ladda batteriet, vilket oftast endast rör sig om några få kronor per laddning.

Tack vare elfordonspremien får du just nu 25 % rabatt upp till 10 000 kronor om du köper en ny elmoped eller elcykel. Naturvårdsverket rapporterade den 24 september att endast 14 % fanns kvar av den ursprungliga budgeten för 2018 på 426 miljoner kronor. För dig som går i tankarna att köpa elmoped eller något annat elfordon som omfattas av bidraget kan det därmed vara en smart idé att slå till snarast innan budgeten tar slut.

Bilpooler

Bilpooler blir allt mer populära, speciellt i storstäder som Stockholm och Göteborg där det i dagsläget finns ett flertal alternativ att välja mellan. Som medlem i en bilpool betalar du endast när du behöver en bil och du får vid dessa tillfällen tillgång till en modern och säker bil med låg bränsleförbrukning. Du slipper därmed behöva oroa dig för värdeminskning, slitage och servicekostnader.