Spartips

Så sparar du bäst – tips för att öka ditt sparkapital

Spara pengar

De flesta känner nog till att man bör ha koll på sin privatekonomi. Men, det är inte alltid så lätt. Särskilt svårt blir det om man inte får in speciellt mycket pengar från början. Det finns dessutom så många olika sätt att spara pengar på, ett alternativ kan vara att spara i ett säkert kassaskåp, det kan du läsa mer om här: små och stora, de erbjuder många bra alternativ, för ett säkert sparande. För fler exempel och tips, fortsätt läsa.

Varför ska jag spara?

Det finns många olika sätt att spara pengar på, längre ner finns det exempel och tips. Dock är det viktigaste att ta reda på inför ditt sparande är svaret på frågan varför. Du kanske vill spara pengar för att kunna köpa en ny bostad? Eller så kanske du vill spara ihop till en bil? Eller varför inte spara pengar som dina barn kan dra nytta av när de blir vuxna? Oavsett vad du vill spara till är det viktigt att du kommer ihåg det. Du kan till och med skriva ner det och lägga upp en plan över hur du vill att ditt sparande ska se ut. Att spara pengar behöver vare sig vara tråkigt eller särskilt svårt, det gäller främst att sätta upp sitt mål och ha det i åtanke när du sparar.

Hur kan jag spara trots låg inkomst?

Om du har en låg inkomst som kanske precis täcker dina månadskostnader då är det första tipset att du gör en budget. Skriv ner alla utgifter du har under en hel månad och undersök om det är någon av dem du kan ändra på. Det kan till exempel vara att du väljer att cykla istället för att ta bussen. Ett annat alternativ kan vara att se över dina abonnemang, till exempel se över om du har det bästa telefonabonnemanget, hur ditt avtal om bredband ser ut och liknande. Ofta kan det nämligen vara så att det antingen finns billigare alternativ eller åtminstone ett alternativ som passar dig bättre. Du kanske enbart surfar via wifi och inte använder ditt mobilnät särskilt mycket trots att det ingår i ditt abonnemang. Utöver det kan du också jämföra priser innan du handlar mat eller saker. Då kan du också spara åtminstone några kronor.

Om du arbetar mycket i projekt kan det vara bra att göra en budget för en längre period än en månad, på så vis kan du lättare strukturera ditt sparande så att du inte sparar lika mycket varje månad till exempel.

Tips och trix

Ett annat alternativ utöver kassaskåpen nämnda ovan är att öppna upp ett sparkonto hos en bank där du kan få lite ränta på dina pengar och samtidigt komma åt dem hela tiden. Ett annat alternativ om du vill spara mer långsiktigt är att investera i fonder och/eller i aktier. Generellt är fonder ett bra tips om du vill spara lite på kortare sikt och på längre sikt är aktier bättre. Det beror på att aktiemarknaden svänger mer och kräver ett större engagemang än vad fonder gör på kort sikt.