Privatekonomi

Bättre möjligheter att utöka sin ekonomi online

Online finans

Sneglar du på möjligheten att ta lån online? Då är du långt ifrån ensam. Finanslösningar som sker utanför de traditionella bankerna har exploderat det senaste årtiondet och det har öppnat upp för privatpersoner att både få lån och betala sina räkningar online.

Idag finns det många företag som erbjuder finanslösningar online av olika slag. Det kan handla om leasing och avbetalningar, lån, fakturalösningar med mera. Företag som Klarna har utökat sina tjänster och det var inte länge sedan Klarna Bank lanserades. Är man intresserad av lån går det exempelvis att ta Moank lånet för att få mer pengar att röra sig med.

Finans online—smart och populärt

De traditionella bankerna har fått hård konkurrens om kunderna sedan fler och fler fintechbolag har dykt upp på marknaden. Tidigare hade storbankerna nästan ensamrätt om kunderna när det gällde exempelvis lån, men nu står fintechbolagen för en allt större del av lånekakan. De traditionella bankerna har dock fortfarande ledningen när det gäller bolån och andra större lån, men när det kommer till mindre konsumentlån är det inte alls ovanligt att folk söker sig till nätet för att få lån. Anledningen kan främst vara att tillgängligheten är så mycket bättre hos fintechbolagen än hos de traditionella bankerna och att låneprocessen går fortare.

Ansöka om lån online—bättre än hos storbankerna

Att kreditutlåningen har ökat online är en trend som är och har varit på frammarsch under en längre tid. Tillgängligheten tycks vara den främsta faktorn och till skillnad från storbankerna kan man ansöka om lån dygnet runt, alla dagar i veckan hos ett fintechbolag. Oavsett om man befinner sig i sommarstugan, långt ut till havs eller mitt i skogen, kan man ansöka om lån online och ansökningen går snabbt med hjälp av BankID. För att få låna hos en traditionell bank krävs oftast en hel del pappersarbete innan lånet kan betalas ut, men hos en kreditgivare på nätet räcker det oftast med en onlineansökan för att bli godkänd.

Låna till vad man vill

Lån utan säkerhet, även kallad blancolån, är ett av de vanligaste lånen som fintechbolag erbjuder. Även storbankerna erbjuder den här typen av lån, men de flesta som behöver låna pengar är i behov av en snabb låneprocess, varav många vänder sig till en kreditgivare online. Blir man godkänd för lånet sker utbetalningen oftast inom de närmaste bankdagarna, i vissa fall till och med samma dag som låneansökan har blivit godkänt.