Privatekonomi

Sänk lånekostnaderna genom att samla dina lån!

Samlingslån

Ett relativt nytt koncept för den som önskar att samla sina lån är det nya och väldigt populära samlingslånet. Samlingslån har på senare tid blivit väldigt populärt bland folk som ofta behöver låna pengar eller som redan har flera lån och önskar att samla alla dessa hos en och samma långivare. Långivare har börjat erbjuda förmånliga lånevillkor för de som önskar att samla sina lån hos dem då det hade inneburit ett nytt lån för den nya långivaren och ett större lån, då låntagaren kommer att samla flera lån vilket innebär en större summa än ett individuellt lån.

Några utav dessa villkoren som långivaren erbjuder är exempelvis en lägre ränta än normalt hade varit fallet. Andra är att långivaren slipper betala massa olika fakturor och aviavgifter utan istället bara behöver betala en långivare vilket indirekt är ett väldigt stort incitament för låntagare att byta och samla sina lån hos en och samma långivare. Utöver dessa fördelar med samlingslån finns även många fler, som exempelvis:

  • Lägre ränta i helhet än den räntan låntagaren har i genomsnitt hos alla de andra långivarna
  • Förbättrad koll på ens ekonomi när lånet är tydligt och organiserat hos en långivare
  • Slippa eventuella betalningsanmärkningar hos flera olika långivare, utan du har bara kontakt med en långivare och det minimerar eventuella risker avsevärt

Hur hittar man bra samlingslån?

Jämföra samlingslån

Idag kan man hitta samlingslån på många olika sätt. Det bästa sättet är att helt enkelt söka på internet efter olika långivare som erbjuder samlingslån — eller ännu bättre — söka på internet efter hemsidor som jämför samlingslån och på så sätt komma fram till den absolut bästa långivaren som erbjuder detta typ av lån.

När det redan finns tjänster som jämför långivare så är det onödigt att göra det själv, utan prova tredjeparts tjänster och se om deras analyser kan leda dig till en bra långivare då detta inte tar dig mer än några minuter och kan leda dig till väldigt förmånliga långivare du annars inte hade kunnat hitta.

Detta bör man undvika när man ansöker om ett samlingslån

Det finns risker med att ansöka om lån. Detta gäller inte bara för samlingslån utan alla lån i helhet. Man bör endast ansöka om lån man vet att man kommer kunna betala tillbaka. Detta måste man planera inför. Ett populärt sätt att låna är att låna under månader då plånboken känns tom men man vet att en framtida löning kommer att lösa detta problem. Då kan ett temporärt lån vara perfekt. I sådant fall lånar du pengar och vet att du därefter kommer att få en löning som kommer hjälpa dig att betala av lånet inom kort.

Ansöker man om ett lån som man avser betala av på längre sikt så är det viktigt att räkna på månadskostnaderna. Kommer du kunna betala av amorteringen? Är månadskostnaderna för höga? Det är viktigt att ha svar på dessa frågor innan man ansöker om ett lån då man annars kan hamna i en skuldfälla och det är aldrig roligt. Att ta sig ur skuldfällor är svårt och är inte en situation man ska sätta sig i.