Information

Få hjälp med ekonomin online

Jämför sparkonto

Du får inte lära dig om privatekonomi skolan, vilket är synd då pengar är det som flödar i vårt samhälle. Som tur är finns idag internet där du kan hitta gratis information om sparande och hur du ska tänka kring pengar.

Räkna på din hushållsbudget

Tyvärr upptäcker de flesta att pengarna inte räcker hela månaden. Problemet att man oftast gör det ganska sent. Då kan det bli problem när räkningar ska betalas eller om oförutsedda kostnader sker.

Det här kan du ändra på genom att skapa en hushållsbudget för att veta hur mycket pengar du kan spendera varje månad. Då kan du även planera för att lönen ska räcka till sparande. En budget är ett bra verktyg eftersom den motiverar till att hålla koll på kostnader och intäkter. Samt att du spåra alla småkostnader och spontanköp som du gör i affärer.

Börja spara idag

Att spara pengar är något de flesta tycker är tråkigt. Men med både budget och mål så kan faktiskt sparande bli roligt. Speciellt om du kan engagera hela familjen och kanske göra en tävling i vem som kan spara mest. En bra början är att lägga undan pengar på sparkonton så att det blir svårare för dig att spendera dem. Ett bra råd: jämför sparkonto så får du den bästa sparräntan på dina pengar. Att placera kapitalet på ett vanligt bankkonto är ingen bra idé då du får noll procent i ränta.

Förhandla om räntekostnader

Om du har en hög ränta på bolån så kan du försöka pruta hos din bank. Förklara för din bankrådgivare att värdet på ditt boende har gått upp, att du har fått en bättre ekonomi med ökat sparande och att genomsnittsräntan är lägre hos andra banker. Om du är duktig på att förhandla så kan du halvera dina räntekostnader.