Information

Olika betallösningar i Sverige

Betallösningar i Sverige

Att betala för det vi handlar är en självklarhet men med hjälp av teknikens utveckling betalar inte alla människor på samma sätt idag. Detta inlägg kommer att handla om olika betallösningar som finns i Sverige idag och du kommer även kunna läsa om vad som är positivt och negativt med dem.

Sedlar och mynt

Detta är det äldsta och mest använda betallösningen som vi svenskar använder oss av. Det som är positivt med detta betalsätt är att det kan användas av alla människor och de kan också bytas ut till internationella pengar om du ska utomlands. Trots att vi i Sverige har nya sedlar och mynt så är det fler och fler affärer som väljer att inte ta betalt med detta betalsätt. Det gör att dina pengar inte alltid går att handla för och det är negativt om vi tänker efter. Det vi kan göra då är att sätta in dem på våra bankkonton så att de inte går förlorade. Många äldre drabbas tyvärr av de nya betalsätten eftersom de är vana vid att ha sedlar att betala med.

Bankkort och bankkonto

Idag har många människor internetbank eftersom det är så vi betala våra räkningar. Det är ett fungerande betalsätt i Sverige men det är trots detta inte alla som har ett bankkort, även om det är många som har det. Med ett bankkort kan du enkelt betala dina varor och du slipper ta ut pengar från kortet innan. Det som kan vara negativt är att kortläsarna i affärerna ibland inte fungerar som de ska och då kan du inte betala med kortet, annars går det både snabbt och smidigt att betala både online och i fysiska butiker. Många online shoppar har alternativ att betala genom bankkonto det är också snabbt och smidigt och det finns inget negativ med det, mer än att det inte skulle finnas tillräckligt med pengar på kontot när de ska dras.

Swish och faktura

Det är långt ifrån alla butiker som har Swish-betalning men det finns faktiskt några som har börjat med det. Annars är Swish till för att enklare skicka pengar mellan två personer, som ett lån eller present. De som däremot använder sig av Swish kommer med ett enkelt knapptryck att kunna betala. Det är långt ifrån alla människor som har Swish och det är främst de äldre. De äldre har kanske inte heller bankkonto eller bankkort. Det gör det svårt för de äldre att handla i butikerna eftersom de oftast är de som har sedlar i plånboken kvar.

I onlinebutiker kan du välja att betala med faktura och det innebär att du får varan först innan du betalar. Du har 14 dagar på dig att betala och du kan välja att delbetala eller betala ännu senare när du har pengarna. Det som är negativt med faktura är att de lätt glöms bort och det gör att räkningen växer och du kan få betala mycket mer än vad du först tänkt att göra. Du kan inte välja att betala med faktura i vanliga butiker utan där får du hålla dig till kortbetalningen.