Spartips

Börja spara små summor för att komma igång

Spara pengar

Att spara pengar är ett råd som passar de flesta människor. Om budgeten lämnar överskott är det aldrig fel att spara lite varje månad för att bygga en buffert—bara ifall det värsta drabbar en. Det är aldrig fel att ha pengar över på kontot för att kunna klara av situationer där akuta finanser behövs.

Är man inte van vid att spara dock kan utmaningen vara oerhört stor. Inte för att konsten att spara pengar är svår—det är den inte—man överför bara lite var månad till ett annat konto och så har man helt plötsligt börjat spara.

Det svåra är att behålla vanan—att inte spendera pengarna och fortsätta spara trots att suget finns att börja äta upp pengarna som finns liggandes på sparkontot. Andra svårigheter kan vara möjligheten att ha lite över att ens börja spara. Många familjer idag har inte mycket över att ens spara, då majoriteten av pengarna går åt innan man ens hinner tänka på att spara lite utav dem. Så var börjar man?

Spara små summor för att komma igång med rutinen

Det svåraste, och självklaraste är att lära sig komma igång med rutinen. Det svåraste med allt är det första steget och att spara pengar 2019 är inget undantag. Det svåraste med att spara pengar nuförtiden är att lära sig inte längre leva på kredit, att lära sig leva för det man tjänar och undvika att spendera mer än så—tvärtom så ska man lära sig spendera mindre än vad man tjänar—för att ha lite pengar över att spara.

Börja med att spara små summor. Hundringar, tusenlappar, sätt upp en budget och en plan för att komma igång med själva sparandet. Därefter trappar du helt enkelt upp mängden kronor du önskar att spara var månad eller trappar ner, beroende på hur situationen och känslan är den månaden.

Det är även bra att gå igenom olika tips på hur du kan spara pengar. Knepen är många och man kan väldigt enkelt förbättra rutinen genom att ta lärdom av andra som sparar. Västkustinvesteraren är en hemsida som hjälper individer som önskar komma igång med sparande och på deras sida under ”spara pengar tips” kan du mycket enkelt hitta många olika tips och knep på hur du kan spara pengar—och det på ett oerhört förmånligt sätt.

Vikten av att fortsätta och inte ge upp

Ponera att du önskar finansiera ett hus. Du kommer då att behöva en kontantinsats. Kontantinsatsen kan man självklart alltid finansiera med ytterligare ett lån dock så innebär ju detta att du behöver amortera av ytterligare ett lån och det är inte alltid jättekul. Tvärtom så bör man tänka långsiktigt—spara inför kontantinsatsen och ha åtminstone en del av den avbetald. Låna därefter endast den summa du inte ännu har tillgänglig. Om du sparat i många år så kommer denna summa vara mycket mindre än vanligt och du kommer således enklare kunna betala för huset och till och med kunna köpare större, pampigare hus beroende på hur mycket du sparat och vilken kontantinsats / låneränta du klarar av.

Vikten av att spara är stor och minst lika viktigt är det att hålla igång. Att spara räcker inte i bara några månader utan det gäller att fortsätta och vara ihärdig. Är man två vuxna i hushållet och har sparat i fyra eller fem år så kommer det snart vara så att ens konto husar flera hundratusentals kronor. Dessa kommer innebära flexibilitet och möjlighet att göra framtida investeringar—så som ett pampigt husköp som bara ökar i värde med tiden.