Privatekonomi

Hålla koll på privatekonomin

Privatekonomi

Att se sina utgifter listade över en månad kan ibland komma som en chock. När man inte håller reda på hur mycket man gör av med är det lätt hänt att få både den ena och den andra otrevliga överraskningen. Privatekonomi behöver inte nödvändigtvis vara svårt att lära sig, men det gäller att ta sig tiden att lära sig hur man hanterar den.

Till att börja med behöver man sätta sig ned och skriva ned både sina inkomster och fasta utgifter. Fasta utgifter inkluderar saker som hyra, el, vatten, värme, abonnemang, försäkringar och lån.

Med dessa två delar kända har man sedan vad man kallar rådighetsbelopp. Detta är pengarna man har kvar att röra sig med och dessa behöver täcka alla rörliga utgifter, som mat och kläder. Det kan vara smart att dela upp dessa i fler och mer specifika kategorier, som resor, fest, presenter etc. På så sätt blir det lättare att se var om någonstans man spenderar för mycket pengar.

Det kan vara fallet att man spenderar en del pengar varje månad på pengaspel av en form eller annan. Och medan detta tekniskt sett kan bli en inkomstkälla ibland är det bäst att klassa detta som en utgift och hålla koll på hur mycket som läggs på detta precis som andra utgifter. Använder man sig av sajter som ​Svenska Casino​ för att hitta spel utan direkt kostnad är det viktigt att vara uppmärksam på om man väljer att spela för sina egna pengar efteråt. Då blir även detta en del av de rörliga kostnaderna.

Utmaningen ligger sedan i att försöka uppskatta och planera för kostnader framöver. Maten är ett område där det kan skilja sig en hel del. Men genom att göra något som att skapa ett matschema och hålla sig till detta kan man i förväg veta utgifterna även flera veckor framöver. En annan metod för samma sak är att beställa hem matkassar där alla ingredienser för måltider packas samman och skickas ut. Matkasse.se är då en bra jämförelsesajt man kan använda sig av.

Samtidigt är det smart att alltid försöka gå plus lite varje månad. Om man plötsligt skulle få en stor utgift kommer det förhoppningsvis vara möjligt att betala den utan att behöva låna pengar.