Privatekonomi

Erhålla finansiering för husbygge & attefallshus

Finansiering för husbygge och attefallshus

Dags igen! Suget för en ny husrenovering, husbygge eller byggnation av ett nytt attefallshus har övertagit en. Man blir inte av med tanken utan man är verkligen sugen på att bygga något nytt. De som äger tomt blir ofta attackerade av sådana tankar och det kan vara allt ifrån att tomten helt plötsligt ska få en sprillans ny odling, eller så ska ett växthus byggas.

Eller så kanske man har en gräsmatta så stor att man får plats med en stor terrass, som Valther skrivit om i sin blogg, eller ett attefallshus—och nu är det dags för en själv också—attefallshuset och terrassen ska byggas!

Man ska inte avvakta på grund av finansiering. Finansiering kan man idag hitta från många håll och förutsatt att man har en fast lön och kan betala av finansieringen så är det helt enkelt bara att sätta igång och göra drömmen till verklighet!

Marknaden erbjuder idag finansiering på många olika sätt när det kommer till nybyggnationer och det kvittar vad byggnationen faktiskt handlar om. Lånen kan ansökas om utan en kreditupplysning hos UC och man kan även erhålla pengarna i form av ett blancolån som innebär att pengarna kan spenderas på exakt vilket sätt man än vill. Till skillnad från bolån, billån och dylika lån där pengarna måste gå åt någonting utav värde så kan blancolån spenderas exakt hur man vill.

Hur man kan ansöka om lån för renoveringar

Oavsett om man blivit inspirerad av Urban Greens populära utbud av takdekoration eller om man hittat några grymma attefallshus som hela grannskapet nu börjar bygga själva så är det oerhört enkelt att idag erhålla finansiering åt vilket projekt man än må ha. Det finns några enkla steg man kan följa för att väldigt enkelt hitta ett lån som passar en bäst. Nedan följer 3 universala steg man kan följa, oavsett projekt. Innan man börjar är det bra att känna till att lån och krediter kan du erhålla, så ta din tid och arbeta metodiskt för att hitta det lån som passar just dig bäst.

  1. Jämför samtliga långivare som du tycker kan vara intressanta innan du ansöker om ditt lån. Som tidigare nämnts så finns det idag oerhört många långivare som kan erbjuda blancolån åt dina projekt och ännu fler som kan erbjuda lån åt nybyggnationer i form av bolån. Så ta din tid—jämför samtliga aktörer och låna inte impulsivt. se till så att du får  de absolut bästa lånevillkoren marknaden i dagsläget har att erbjuda innan du går vidare med din låneansökan.
  2. Hittat en långivare? Dubbelkolla om de tar en kreditupplysning hos UC eller inte. Vid blancolån så kan det vara bra att undvika UC då dessa lån är konsumtionslån. Rent tekniskt så ska du inte ”behöva” dem utan den ända anledningen till att man ansöker om ett blancolån är att ens budget inte räcker till. Av denna anledning så ogillar andra långivare synen av flera kreditupplysningar hos UC för blancolån. Försök alltså att låna utan att en kreditupplysning görs hos UC. Går inte? Ingen fara. Inte hela världen. Det är alltid en fördel att låna utan UC, men så länge man inte ansöker om fem eller sex lån under en väldigt kort tid så är inte det heller någon fara alls.
  3. Ansök och betala tillbaka lånet snabbt! Att vara skuldsatt är aldrig kul. Se därför till att du lånar med en återbetalning plan som du inte bara klarar av under en kort tid, men utan även erbjuder dig möjligheten att betala tillbaka hela lånet om du så har den möjligheten. Ett exempel är om man lånat 50 000 kr och amorterat av lånet i 6 månader. Nu har månad 7 kommit och man har helt plötsligt ett överskott och har möjlighet att betala av resten av lånet. Tillåter långivaren detta eller har de som villkor att lånet måste löpa under den löptid man kom överens om (detta oftast för att erhålla så mycket ränta som möjligt)? Om de låter låntagare betala tillbaka hela lånet så är det bara ett plus—betala då av hela lånet och bli av med det. Helt plötsligt har du nu kunnat göra din dröm till verklighet utan att behöva skjuta upp på projektet på grund av finansiering.

Hur går man till väga vid bolån?

Bolån fungerar i princip på samma sätt. Det sägs att nybyggnationer oftast är att föredra när det kommer till bolån och huslån så om man önskar låna pengar till ett sprillans nytt hem så är chansen att man får oerhört bra lånevillkor idag väldigt stort. Detta då banken då vet vem som byggt huset och kan bedöma husets kvalitet på det sättet. Banken vet också att huset är nytt vilket innebär en garanti för dig vid eventuella problem. Huset är också så pass nytt att slitage och dylika problem inte kommer ställa till det för dig. Av den anledningen så minskar risken och du kan erhålla lån till en mycket bättre ränta.

Det betyder dock inte att bolån vid gamla hus är problematiska. Det betyder bara att bolån vid nybyggnationer oftast är lite slappare.

Följ ovanstående steg även vid bolån så kommer du snart att ha ett bolån du kan känna dig trygg med. För regler vad gäller bolån och dylikt, besök gärna Boverkets sida om detta här så att du garanterar ett bolån på bästa möjliga sätt, utefter dagens regler.

Slutord

Aldrig har det varit så enkelt som det idag är när det kommer till lån, konsumtionslån, bolån och andra typer utav lån. Att man ska skjuta upp på sina planer på grund av finansiering är idag fel. Marknaden ber kreditvärdiga individer att idag ansöka om lån då det innebär fasta räntor för bankerna och på så vis en vinst, och för en som låntagare innebär det projekt som man kan sätta i rullning utan att behöva avvakta och spara ihop pengar i flera månader (om man ens lyckas med det). I och med att båda parterna idag vill ta del av lånen så har man möjlighet att förhandla med bankerna. Prova hos flera banker och ansök om det lån som just du önskar så kommer du snart att få flera bud och erhålla det lån som passar just din situation bäst.