Investeringstips

Kom igång och börja investera i aktier

Börsen

Världens mest populära sätt att investera på är idag genom köp av aktier. Önskar man komma igång med aktiehandel har det aldrig varit så enkelt som det idag är. Få steg behöver man följa innan man snabbt är igång med sin aktiehandel. Nedan följer samtliga steg.

Steg 1: Lära sig hur det går till

Innan man börjar investera i aktier behöver man naturligtvis veta hur det går till—då man annars inte vet var man ska börja när man registrerat sig hos aktiebörsen och bara ser en massa siffror. Det bästa man kan göra här är att gå igenom lite aktietips och aktieinspiration. Vad gör andra som handlar aktier idag? Hur handlar dem? Vad är optioner, aktier och ETF fonder och hur fungerar de? Vad letar man efter när det kommer till aktiehandel och hur fungerar aktierna egentligen? Lär dig dessa enkla grundregler och grundbegrepp så kommer du snart därefter komma igång med din aktiehandel på ett mycket smidigt och enkelt sätt.

Steg 2: Hitta en aktiemäklare som du känner dig bekväm med

För att bedriva aktieverksamhet i Sverige behöver man en licens. Du behöver därmed inte känna dig osäker när du handlar hos en aktiemäklare i Sverige, då dessa blivit beviljade licens för att bedriva verksamhet i Sverige och är således seriösa aktörer.

Marknadens populäraste aktiemäklare är idag Avanza. Dock kan man också handla aktier hos sin lokala bank som Nordeas lokala bankkontor, Handelsbanken, Swedbank och SEB. Samtliga banker har även så kallade ”Internetbanker”, vilka är tjänster som ger en tillgång till sin bank på Internet. Man kan också via dessa Internetbanker också genomföra aktiehandel.

Efter att du registrerat dig hos en aktiemäklare du känner dig bekväm att handla hos går du därefter vidare till steg 3.

Steg 3: Aktiehandeln

Hitta först en aktie du tycker är intressant. Känner du till ett företag du verkligen tror kan lyckas i världen eller den svenska marknaden? Tror du på deras idé eller ser deras siffror verkligen bra ut? Bra! Investera då i dem. Du gör det väldigt enkelt.

Gör en insättning hos din aktiemäklare. Om du använder Avanza gör du helt enkelt en banköverföring till ditt Avanza konto. Använder du Nordea behöver du öppna ett privatkonto och gör därefter en överföring till ditt Nordea konto. När du väl har ett konto hos den mäklare du önskar handla dina aktier hos, och när du väl gjort en överföring och nu har kapital på kontot, navigera därefter till önskad aktie och klicka på en knapp som visar ”Köp”.

När du Köper en aktie så köper du innehav i aktien. För att du ska få köpa ett innehav måste någon Sälja.

Ett företag har bara X-antal aktier i cirkulation och dessa kan spekulanter köpa och sälja. Ibland kan det vara så att inga aktier är till salu. Det folk då brukar göra är att höja priset på sina Köp-bud, för att locka till sig säljare. När fler köpare än Säljare finns brukar aktiepriset för en aktie gå upp.

Om ett företag visat dåliga nyheter till exempel och många önskar sälja, men få personer vill köpa aktien, så gör de som säljer så att de visar ett lägre pris på sin aktieförsäljning, i hopp om att locka till sig en köpare och således bli av med sitt innehav. I sådana situationer så går aktiepriset ned.

Dessa är enkla regler och är bra att bekanta sig med när det kommer till aktiehandel.

När du väl fått igenom din köporder och allt gått bra till så har du nu ett innehav i företaget. När aktiepriset nu går upp så kan du tjäna pengar genom att sälja av ditt innehav till en vinst. Detta betyder att när företaget gör bra ifrån sig så är det bra för dig. Tvärtom så förlorar du pengar.

Således spekulerar du på olika företag och kan göra väldigt stora pengar på ett mycket smidigt och enkelt sätt.

För att komma igång—besök helt enkelt önskad aktiemäklare och kom därefter igång med din aktiehandel. Var bara påläst innan du börjar! Du vill veta så mycket som möjligt innan du börjar handla aktier!